5.-6. apríla: Špacírka po račanských pivnicách
Sympatická akcia podporujúca miestnych vinohradníkov prináša ďalšie novinky a rozširuje počet zúčastnených. Špacírka po račanských pivnicách, ktorá sa uskutoční v termíne 5. a 6. apríla po tretí raz, sa už etablovala v kalendári vinárskych akcií, ale má ambíciu prinášať návštevníkom vždy aj niečo nové. Tentoraz pribudne do zoznamu vinárov staronové meno a s ním aj pivnica, do ktorej nemala verejnosť ešte nikdy prístup!
Špacírku rozdelenú na dva samostatné dni aj tentoraz organizuje OZ Terroir Rača v spolupráci s Račianskym vinohradníckym spolkom, pričom autorom myšlienky aj hlavným hnacím motorom zostáva propagátor nášho chotára Ivan Vrana.
Podzemie pod centrom Bivio
„Teší ma, že sa nám popri osvedčených ťahákoch v podobe overených producentov darí na každú špacírku pripraviť aj niečo celkom nové. Tentoraz to bude otvorenie obnovenej historickej pivnice pod centrom Bivio na Alstrovej ulici, kde obslúži návštevníkov vinár zo susedného dvora Robert Witkovský. Aj on sa na zoznam účastníkov vracia po menšej odmlke, čo nás veľmi teší,“ povedal pre spravodaj Račan Ivan Vrana.
Pripomína, že všetky vína ponúkané počas akcie sú vyrobené výlučne z hrozna, ktoré bolo dopestované v račianskom chotári. Celkovo bude možné spoznať produkciu 24 malých vinárov situovaných v 19 pivniciach.
Kupónový systém
Organizátori po prvý raz zavádzajú kupónový systém. Každý držiteľ piatkového alebo sobotného pasu (kapsička, vstupenka, pohár s mierkou a náramok s farebným odlíšením na daný deň), nájde vo vnútri svojho pasu štartovaciu sadu 40 kupónov, každý v hodnote 0,25 €, ktorými môže uhrádzať jednotlivé vzorky vína prípadne si zakúpiť aj fľašované produkty. Ak kupóny minie, dokúpi si ďalšie u každého z vinárov a môže pokračovať v ochutnávaní vín či ich nákupe na neskoršiu konzumáciu.
Fotogaléria z akcie Špacírka po račanských pivnicách:
„Ide nám o zachovanie vinohradníckych tradícií, ktoré sú s Račou neoddeliteľne spojené,“ zdôrazňuje Vrana, ktorý pozýva nielen milovníkov vínka z Rače, ale aj iných mestských častí Bratislavy či okolitých obcí.
Do Špacírky sa zapájajú aj znamenité miestne reštaurácie a gastroprevádzky (Reštaurácie Sedmička, Jennyv, Račiansky dvor, Hotel a Reštaurácia BIVIO, Záhradná reštaurácia Šinweg, LOZANO Pizzeria & Pub), ktoré počas trvania akcie pripravia pre svojich hostí najlepšie jedlá svojich šéfkuchárov.
Vzhľadom na jarný termín a počasie lákajúce do prírody je možné spojiť návštevu pivníc aj s malou odbočkou do viníc, kde sa postupne rodia základy Račanského vinohradníckeho chodníka v podobe kamenných gabionov na umiestnenie informačných tabúľ či budovaním jednoduchých vinohradníckych prístreškov.
Na záver v Lisovni – vstup voľný!
Aj pre tých, ktorí si nezakúpili vstupenky, bude možnosť vychutnať si atmosféru a vínka našich producentov. V sobotu 6. apríla od 20:00 do polnoci bude v Červenej lisovni pri NKD prebiehať záverečná veselica s hudobnou produkciou, platenou ochutnávkou račianskych vín a gastronómie z kuchyne záhradnej reštaurácie Šínweg. Súčasťou tejto after párty bude aj bohatá tombola.
Kto otvorí svoje pivnice?
Vo svojich priestoroch vás privíta Dušan Žitný, Augustín Zacharda, Miloš Máťuš, Martin Wengh, Eduard Brychta, Peter Stovíček, Peter Litomerický, Michal Kompauer, Ľuboš Žitný, Pavol Chvostek, Karol Križanovič, Rudolf Rakyta, Lukáš Hulanský, František Krajčírovič, Karol Švec a Jozef Štibrány.
Michal Kollár bude v Račianskej vinotéke, Ľubica Lednárová, Benedikt Žitný, Ivan Holík a Juraj Vladár v Obecnej pivnici. Robert Witkovský sa odprezentuje v pivnici pod Biviom.