Popis
Kamenná frankovka
(Frankovka modrá) 2019
Po prémiovom ročníku 2017 prichádza víno, ktoré sám jeho stvoriteľ označil za výnimočné víno – možno najlepšie, aké kedy jeho rukami prešlo.
V žulových puklinách historickej vinice Tále sa rodí rubínový poklad s dlhým guľatým záverom. Vinica Tále sa objavuje na najstarších mapách viníc Račišdorfu z 18. storočia pod názvami Zwei Teil resp. Két Rész. Najstaršie korene v nej rodia od roku 1964 dodnes.
C h a r a k t e r i s t i k a : Farba tmavý rubín mäkká , kôstková, ovocná až vôňa s vanilínovým záverom.
C h u ť : vyzretá, plná, ušľachtilá , ovocná, šťavnatá s dlhým guľatým záverom.
Víno je vyrobené bez použitia enzýmov, aromatických kvasiniek, filtrácie, chemickej stabilizácie, klasickou metódou s dôrazom na zachovanie terroiru, odrodového charakteru račianskeho podlažia, harmónie, kvality a špecifík ročníka.
Skladujte v tme, na ležato a v teplote do 15°C. Podávajte pri teplote 16-18 °C
Obsah alk.: 12,50 %
Obsahuje siričitany.
Zrenie : 15 mesiacov v dubových sudoch na Slovensku.
Objem: 0,75 l
Vinica Tále
Od roku 2010 prešiel 2,5 ha vinohrad určený na odpis revitalizáciou. Bol zachránený partiou nadšencov, aby v rukách vinára Miloša Máťuša prezentoval to najlepšie, čo dokážu legendárne račianske frankovky ponúknuť.
Združenie Thall
Združenie Thall vzniklo za účelom revitalizácie a rozvoja zanedbanej historickej vinice Tále (Zwei Teil, Ket Rész) s rozlohou 2,5 ha. Vinohrad sa objavuje na najstarších mapách Rače, prvá zmienka o ňom je v urbárskych písomnostiach z 1768. Po roku 1989 vinohrad vrátený od JRD v reštitúciách pustol. V roku 2011 združenie zobralo vinicu do prenájmu a začalo jej revitalizáciu. Úrodu z Tálov (prevažne Frankovka modrá, sčasti Müller Thurgau) spracováva, ošetruje a fľaškuje vinárstvo Miloša Máťuša.
Vinárstvo Miloša Máťuša
Miloš Máťuš s manželkou sú pokračovateľmi vinohradníckej rodiny Máťušovcov, ktorá má v Rači zapustené hlboké historické korene. Hospodária na cca 20 ha viníc. Hrozno na všetky vína si sami pestujú a venujú mu nadštandardný pestovateľský servis. Vína vyrábajú prevažne klasickou metódou s výnimkou kontrolovaného kvasenia pri niektorých bielych vínach. To znamená že si zachovávajú prirodzenú, charakteristickú vôňu a chuť , ktorá sa nachádza v hrozne z nášho račianskeho podlažia. A to bez použitia aromatických kvasiniek, alebo enzýmov štiepiacich chuť a vôňu.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.