Ďatelina, horčica, kostrava. PD Vinohrady sa približuje k ekologickému hospodáreniu
V rácmi Račanského vinohradníckeho chodníka evidujeme aj dve vinárstva, ktoré hospodária na hranici račianskeho katastra prípadne aj kúsok za jeho hranicami.
Jedným z nich je aj PD Bratislava Vinohrady, ktoré patrí z pohľadu objemu aj pestrosti výroby k väčším producentom vína a jeho ponuka je skutočne veľmi bohatá. Zaujímavosťou je, že družstvo sa snaží svoje vinice obrábať dlhodobo udržateľným spôsobom.
„Nepoužívame herbicídy, minimalizujeme postreky komerčnými fungicídmi. Príkmenný pás obrábame výkyvnou sekciou a do medziradia sme osiali zmes prospešných bylín,“ uvádza PD Bratislava Vinohrady na svojej stránke. Ďateliny podporujú udržanie dusíka v pôde a hrčkotvorné baktérie zvyšujú jeho vstrebateľnosť pre vinič.
V medziradí ich viníc nájdete aj vičenec, bôľhoj, facéliu, horčicu, kostravu, pohánku a ďalšie. Zelené medziradie chráni pred eróziou, zvyšuje schopnosť zadržať vodu v krajine a schopnosť zadržať zrážkovú vodu. Kvitnúce rastliny lákajú včely a iný užitočný hmyz, dážďovky.
„Medziradie viníc vysievame na jar a v lete je plné života. Po oberačke medziradie preorieme a využijeme ako zelené hnojivo. Takto ošetrená pôda je plná prospešného humusu a živín pripravená na ďalší rok,“ upresňuje vinohradníctvo.
RVCH, foto PD Vinohrady